Certificaat 'Boartsjendewei in taal derby'
Taalbeleid gericht op een tweetalige ontwikkeling van kinderen
De Provincie stelt subsidie beschikbaar aan peuteropvanglocaties en kinderdagverblijven die een taalbeleid ontwikkelen dat gericht is op de tweetalige ontwikkeling van kinderen. Uitgangspunten zijn:
- Het creëren van een omgeving waar de taalontwikkeling van kinderen in gestimuleerd wordt.
- Het uitdragen van de meerwaarde van twee - en meertaligheid.
- Het stimuleren van tweetaligheid bij alle kinderen; vanwege de dominante positie van het Nederlands in de media, onderwijs en maatschappelijke leven is het nodig dat in de voorschoolse periode het Fries extra ondersteund wordt.
- Het consequent gebruiken en aanbieden van beide talen (zodat er zicht is op het aanbod en het natuurlijke vermogen van kinderen om taal uit interactie te leren wordt benut).
Modellen om mee te werken
In de praktijk wordt het tweetalige beleid op iedere locatie op maat en in overleg met de leiding en pm'ers ontwikkeld. Mogelijke modellen om mee te werken zijn o.a.:
- Een Friestalige groep of opvang (niet wat de moedertaal van de kinderen betreft, maar wat de omgangs - en instructietaal van de leidster betreft).
- Een tweetalige groep of opvang waar de ene leidster consequent Fries spreekt en de andere leidster consequent Nederlands. In het totale aanbod moet hierbij ruim voldoende aandacht voor het Fries zijn.
- Een tweetalige groep of opvang waarbij het Fries door pedagogisch medewerkers en vrijwilligers als voertaal gebruikt wordt en het Nederlands een plaats krijgt in afgebakende taalactiviteiten.
Voordelen van het certificeringstraject
- Een subsidie van € 2.250,- (per locatie).
- Structurele steun op het gebied van taalbeleid in het algemeen, met in het bijzonder aandacht voor de tweetalige ontwikkeling van kinderen (praktische begeleiding / overleg op de werkvloer, cursussen, uitwisselen van kennis en bezoek van een deskundige visitatiecommissie die het taalbeleid toetst en feedback geeft).
- Deskundigheidsbevordering van de pedagogisch medewerkers op het gebied van taalontwikkeling & tweetaligheid.
- Duidelijkheid naar buiten dat de opvanglocatie bewust omgaat met taalontwikkeling & tweetaligheid.
Tijdsinvestering
Het traject wordt zoveel mogelijk ingepast in de reguliere werkzaamheden en kost dus niet veel extra tijd. Bovendien levert het SFBO geschikt themamateriaal.
Werken jullie als basisschool samen met een meertalige peuter- of kinderopvang?
Is de meertaligheid ook geborgd in groep 1 en 2?
SFBO kan hier begeleiding bieden volgens de richtlijnen van het ‘Boartsjendewei in taal derby’.
Voor de bij ons aangesloten locaties is de brochure 'Frysk en oarstaligen' beschikbaar.