Westersingel 4, 8913 BK Leeuwarden

Algemeen

Meertaligheid geeft je een voorsprong
Kinderen die in hun jonge jaren meer dan één taal leren, hebben daar veel profijt van. Dat blijkt uit onderzoeken over de hele wereld.

De voordelen op een rijtje :

  • tweetalige kinderen zijn taalgevoeliger, ze leren later makkelijker een derde , vierde of vijfde taal. Meertalige kinderen hebben een groter werkgeheugen.
  • Meertalige kinderen kunnen zich gemakkelijker focussen en concentreren, omdat ze van jongs af aan gewend zijn om te schakelen tussen verschillende talen.
  • Meertalige kinderen leren gemakkelijker technisch lezen. Ze weet eerder wat later bij welke klank hoort en plakken de letters eerder aan elkaar tot woorden.
  • Mensen die meerdere talen spreken, zijn in het voordeel bij het zoeken naar een baan.
  • Mensen die hun leven lang regelmatig twee of meer talen gebruiken, krijgen later minder snel last van dementie.

 

Zijn er ook nadelen?

  • Soms wordt gedacht dat tweetaligheid verwarrend is voor een kind en taalachterstanden kan veroorzaken. Bijvoorbeeld doordat de beide talen maar half worden geleerd.
  • Volgens deskundigen is meertaligheid echter nooit de oorzaak van een taalprobleem. Taalproblemen kunnen dan ook niet worden opgelost door simpelweg alleen het Nederlands aan te bieden.

 

Friestalige kinderopvang
Door de dominante positie van de Nederlandse taal op de basisschool is het goed om in de jaren daarvoor een breed aanbod in de moedertaal te krijgen. Veel aandacht voor het Fries op de peuteropvang of de kinderopvang draagt bij tot een goede meertalige ontwikkeling. Daarom is het ook voor Friestalige kinderen goed te kiezen voor een Friestalige of tweetalige kinder-opvang. In Fryslân zijn ongeveer 220 kinder- of opvangcentra die tweetalig zijn. Bekijk hier het actuele overzicht.

 

 

Algemeen